Zo herstel je beter op rustdagen.

Rustdagen zijn minstens zo belangrijk als de trainingsdagen. Op het moment dat het jou niet lukt om te herstellen van de trainingen, zal je geen supercompensatie bereiken. Oftewel, je gaat niet vooruit en dat is nou net het doel van trainen. In dit artikel beschrijf ik manieren om zo effectief mogelijk te herstellen op jouw rustdagen.

Actief herstel
Veel mensen denken dat ze het beste de hele dag op de bank kunnen hangen en niks uitvoeren, maar in veel gevallen is het juist geen goed idee om helemaal niets te doen op je rustdagen. Je kan beter zorgen voor actief herstel. Dat houdt in dat je op een lage, maar wel iets verhoogde hartslag gaat bewegen. Denk aan wandelen of werken aan mobiliteit en lenigheid door bijvoorbeeld dynamische stretches. Dit zorgt ervoor dat het bloed gaat stromen en alle afvalstoffen van de trainingen makkelijker en sneller kan wegwerken. In de meeste gevallen is het een goed idee om een vorm van beweging te kiezen die niet al te veel lijkt op de sport die je door de week al doet. Als je door de week veel aan het hardlopen bent, zou je op je rustdagen bijvoorbeeld rustig kunnen fietsen.

Juiste voeding
Vooral ook op je rustdagen is de juiste voeding noodzakelijk voor een goed herstel. Zorg er dus voor dat je ook op je rustdagen op je calorie en eiwitbehoefte komt. Daarnaast is het belangrijk dat de voeding die je eet veel goede voedingsstoffen bevatten. Kies dus voor eten vol met vitamines en mineralen. Eet extra groente en fruit en drink voldoende water. Goed gehydrateerd zijn is van groot belang om goed te kunnen herstellen.

Voldoende slaap
Zorg voor minimaal 8 uur slaap. Als het niet is gelukt om hier in de nacht aan te voldoen en je hebt de tijd om in de middag nog een dutje te doen, dan is dit een prima manier om aan extra slaap te komen. Als het je helemaal niet lukt om aan voldoende slaap te komen, dan zijn alle andere punten extra belangrijk. Weet wel dat slaap misschien wel de belangrijkste is van allemaal.

Herstel technieken
Foamrollen of massages zijn goede manieren om te zorgen voor een betere bloedsomloop en dus het verwerken van afvalstoffen. Daarnaast zijn koude en hitte therapie, zoals koud douchen of zwemmen en sauna’s prima manieren om te zorgen voor beter herstel. Onthoud wel dat dit nooit een vervanging is voor alle bovenstaande punten.

Jouw situatie
Hoewel alle bovenstaande punten sowieso goede punten zijn voor een gezonde levensstijl, is het wel of niet noodzakelijk afhankelijk van jouw situatie. Als jij 2x in de week krachttraining doet, zal een goed herstel iets minder belangrijk zijn dan wanneer je 8 keer per week sport en een zeer belastende sport doet zoals MMA of kickboksen. Merk je weinig vooruitgang in je trainingen en heb je het gevoel dat het allemaal te veel is, dan wil je zeker meer aandacht besteden aan herstel.

Foto van Geert Zijlstra

Geert Zijlstra

Coach/Trainer bij SPORTIFIX. Meer dan 10 jaar ervaring in fitness.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als jij je NU aanmeldt voor Semi Private Fitness of Groepslessen, dan krijg jij de eerste 30 dagen GRATIS!

⚡ Pas betalen na 30 dagen

⚡ 14 dagen “niet goed, geld terug” garantie

⚡ Actie geldig t/m 20 mei

👉 Beperkt aantal plekken beschikbaar voor Semi Private Fitness – plan nu je vrijblijvende kennismaking.