Hoewel het een logische keuze lijkt te zijn om rust te nemen wanneer je blessures hebt, doen wij dit vrijwel nooit. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de blessure te negeren, maar we proberen altijd te denken in oplossingen. Uiteraard is het in veel gevallen niet mogelijk om je eigen sport te blijven doen, maar krachttraining kan vrijwel altijd.
Krachttraining
Afhankelijk van de blessure kun je op het moment misschien even niet volleyballen, voetballen of boksen, maar krachttraining kan altijd en dat raad ik dus ook zeker aan. Het zorgt er allereerst namelijk voor dat je sneller zult herstellen van je blessure, mits in combinatie met een gezond voedingspatroon en voldoende goede slaap. Je hebt namelijk een betere doorbloeding, je zal fitter blijven en minder kracht verliezen. Met krachttraining kan je heel doelgericht sporten en de spieren om de blessure heen sterker maken of zelfs de oorzaak van de blessure aanpakken. De oorzaak is namelijk lang niet altijd op de plek van de blessure.
Onderhoud van je ritme
Blijven sporten zorgt er ook voor dat jij je sportieve ritme niet verliest. Het is vaak moeilijk om weer te beginnen wanneer je er een tijd uit bent geweest. Probeer er dus voor te zorgen dat je op dezelfde dagen blijft sporten en een goed voedingspatroon aan blijft houden. Juist als je geblesseerd bent, heb je nog meer eiwitten, vitamines en mineralen nodig dan normaal.
Beheerst trainen
Het is natuurlijk wel belangrijk om niet roekeloos alles gewoon maar te blijven doen. We trainen nooit door pijn heen, dus als je bij een oefening pijn voelt of wanneer een oefening juist extra pijn oplevert stop je gelijk. Probeer in dit geval oefeningen te doen waarbij je als het kan dezelfde spiergroepen traint.
Conditie
Wanneer je geblesseerd bent en daardoor jouw sport niet meer kan beoefenen, maar wel graag fit wil blijven, dan wil je dezelfde energiesystemen trainen. Dus als je bijvoorbeeld aan het trainen bent voor een marathon, dan gebruik je daarvoor vooral jouw aërobe energiesysteem. Mocht je niet meer kunnen hardlopen, omdat je last hebt van een runnersknee dan is het soms nog wel mogelijk om te fietsen of de crosstrainer te gebruiken. Je kan dan trainen op dezelfde hartslag als wanneer je zou hardlopen, maar dan zonder de schokbelasting.
Conclusie
Blessures zijn super vervelend, maar meestal geen reden om je doelstellingen op te geven. Probeer altijd in oplossingen te denken, zodat je zo snel mogelijk weer terug op het oude niveau bent. Wellicht kan je de tijd zelfs nuttig gebruiken om te werken aan je zwakke plekken.